Zo, Sinterklaas is weer voorbij en dus is het eerstvolgende grote event kerstmis. Om maar meteen in de sfeer te komen (en de hoeveelheid licht in deze donkere dagen wat te vergroten) heb ik besloten om kerstverlichting in mijn kamer op te hangen. Echter, mensen die wel eens in cm&e op GoT komen weten dat ik weinig electronica ongemod laat...
Alle plaatjes zijn, zoals gewoonlijk, clickable.

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1204.jpg
In de Wibra vond ik deze kerstlampjes. 50 stuks, in 5 kleuren, voor de enorme prijs van E1.49. En alsof dat niet al laag genoeg was, kreeg ik er ook nog eens een paar cent korting op. Ik heb dus meteen 6 van deze strengen meegenomen.

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1205.jpg
De inhoud van het doosje. 50 kerstlampjes, met zelfs gratis 2 reservelampjes erbij. It's amazing, Mike!

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1207.jpg
Oeh, ze doen het :) De 5 kleuren zijn goed te zien hier. Het nadeel aan dit soort bont gekleurde lampjes is echter dat ze, nja, te bont zijn. Dat doet mij te amerikaans, te cheap aan. Dat moeten we dus niet hebben. Vrees echter niet, de oplossing is nabij:

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1208.jpg
Stap 1. Sloop alle lampjes uit de lichtstrengen. 312 stuks in totaal, incl. reservelampjes.

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1209.jpg
Stap 2: Sorteer de lampjes op kleur en stop ze terug. Zeg nou zelf, dit ziet er al veel chiquer uit, nietwaar?

Maar we zijn er nog niet: behalve chique ben ik ook nog ELler. En het feit dat de lampjes niet makkelijk aan of uitgezet kunnen worden en bovendien maar 1 intensiteit hebben, is natuurlijk een groot obstakel in het pad der ultieme kerstervaring. Gelukkig is daar een oplossing voor:

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1212.jpg
Ten eerste bundelen we alle lampjes tot 1 massale, verlichte backbone. Het effect van het sorteren van de lampjes is nu weg, maar gaat compleet terugkomen...

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1213.jpg
http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1215.jpg
...Met behulp van dit stukje hardware. Omdat de meesten van jullie waarschijnlijk geen idee hebben wat dit is zal ik het maar zeggen: Dit is een microcontroller-gestuurde, computer-geinterfacede, triac-geschakelde, galvanisch gescheiden zeskanaals fase-aansnijdende dimmer.Je kan er dus 6 apparaten aanhangen die allemaal individueel door een computer gedimd kunnen worden. De 6 strengen met kerstlampjes passen hier precies op.

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1216.jpg
Op dit geheel staat echter wel 230V, dus het moet ingebouwd worden in een behuizing. Gelukkig kan een goedkope behuizing tegenwoordig gratis verkregen worden door een bak vla leeg te eten. (FYI: het was chocoladevla)

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1218.jpg
De bak vla^H^H^H^H^H^Hdimmer in z'n uiteindelijke positie. De kabel naar de 6 strengen lichtjes gaat naar boven, de 220v-aansluiting naar beneden en de RS232-aansluiting naar mijn server naar rechtsboven.

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1219.jpg
De ophanging van de strengen: Mijn UPS is zwaar genoeg om 'm wel te houden.

http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1220.jpg
De ophanging aan de andere kant. Waarom moeilijk doen als je duc[k/t]tape hebt?

Het resultaat: De individuele kleuren zijn nu met de computer te dimmen, waardoor je met behulp van een webpagina je eigen kleuren en dus je eigen, unieke kerstervaring kan samenstellen.
http://sprite.student.utwente.nl/~jeroen/kerstlampjes/tmb-hpim1223.jpg

Zie ook dit brakke filmpje voor een indicatie. Helaas is mijn HP niet zo verschrikkelijk goed in het maken van een filmpje, het echte effect is vele malen beter.

En het beste: Ook jij kan nu de kleurtjes veranderen! (Nja, in ieder geval als ik niet slaap ofzo.) Je kunt hier je creativiteit compleet botvieren.


© 2004 Sprite_tm